Vaatimukset

Tavoitteenamme on rakentaa vahva ja moniääninen yhteisö, joka voi tehokkaasti haastaa sinimustan hallituksen ja edistää oikeudenmukaisempaa yhteiskuntaa.


1. Sosiaaliturvan tasoa on nostettava Euroopan neuvoston vaatimusten tasolle.

2. Alatyylisten, pilkkaavien tai ihmisarvoa loukkaavien ilmaisujen käytön on loputtava eduskunnassa.  

Alatyylisten, pilkkaavien tai ihmisarvoa loukkaavien ilmaisujen käytön on loputtava eduskunnassa. Eduskunnan sekä hallituksen tulee toimia arvojohtajina, sillä ne edustavat Suomea viestinnässään.


3. Lakko-oikeus on turvattava. on t

Lakko-oikeus on turvattava. Lakko on tärkeä keino osoittaa mieltä työnantajan ja päättäjien mielivaltaa vastaan. Kansalaisten on voitava osoittaa mieltään hallituksen toimia vastaan vaalien välissäkin poliittisilla lakoilla.


  • "Yleensä lakot liittyvät työehtosopimuksiin: jos työnantajapuolen kanssa ei päästä neuvottelemalla sopuun, voidaan joutua turvautumaan lakkoon. Poliittiset lakot eivät liity työehtosopimuksiin, vaan ne koskevat esimerkiksi työlainsäädäntöä tai työntekijöiden oikeutta sosiaali- ja työttömyysturvaan. Poliittiseen lakkoon voidaan turvautua vaikkapa silloin, kun maan hallituksella on suunnitelma heikentää työntekijöiden asemaa lainsäädäntöä muuttamalla."

    "Lakko-oikeus nojaa vahvasti kansainvälisiin sopimuksiin, joiden osa se on ollut jo vuodesta 1927 lähtien. Siitä on säädetty esim. Kansainvälisen työjärjestö ILO:n yleissopimuksessa, Euroopan ihmisoikeussopimuksessa ja EU:n Perusoikeuskirjassa. Nämä sopimukset vahvistavat työntekijälle oikeuden työtaistelutoimiin, joihin lakkokin lukeutuu. Suomi on ratifioinut myös YK:n alaisen kansainvälisen työjärjestön määrittelemät työntekijän perusoikeudet, joista yksi on työtaisteluoikeus."

    "Lakko-oikeutta rajoittamalla halutaan vahvistaa työnantajan direktio-oikeutta. Kun työnantajan valta kasvaa, vähenee työntekijöiden mahdollisuudet vaikuttaa."
    "Emme hyväksy työntekijävihamielistä politiikkaa, jolla on merkittävä negatiivinen vaikutus työelämään ja työntekijöiden hyvinvointiin. Hallituksen ajama vaihtoehto johtaa työelämän heikentymiseen entisestään sekä vastakkainasettelun lisääntymiseen työmarkkinoilla."

    https://www.jhl.fi/blogi/2024/01/31/suomen-hallitus-yrittaa-romuttaa-perustuslaillisen-oikeutesi-lakkoon/

  • Hallituksen kaavailemia muutoksia lakko-oikeuksiin:
    • Oikeutta poliittisiin lakkoihin rajoitetaan.
    • Oikeutta tukilakkoihin rajoitetaan.
    • Lakkoon osallistuneelle työntekijälle 200 euron sakko, jos lakko todetaan laittomaksi.
    • Lakkosakkoja korotetaan roimasti.
      "Työtaisteluoikeus on perustuslain ja ihmisoikeussopimusten takaama perus- ja ihmisoikeus, jonka rajoittamiselle on tiukat kriteerit. Lakko-oikeuden rajoituksille ei ole SAK:n mielestä aitoa tarvetta eikä siksi perusoikeuksien rajoituksilta edellytettäviä välttämättömiä syitä. Sen sijaan Orpon-Purran hallitus haluaa näillä toimilla rajoittaa työntekijöiden mahdollisuuksia vaikuttaa ja osoittaa mieltä."​​​​​​​

      https://www.sak.fi/ajankohtaista/uutiset/vuodenvaihteen-muutoksia-2024-tyottomyysturvaan-ja-muuhun-sosiaaliturvaan-isoja-leikkauksia

4.  Suunnitellut leikkaukset on otettava uudelleen arvioitaviksi ja lakien valmistelu on tehtävä laadukkaasti.

Suunnitellut leikkaukset on otettava uudelleenarvioitaviksi ja lakien valmistelu on tehtävä laadukkaasti. Nyt leikkaukpäätökset on tehty liian nopeasti, liian lyhyillä lausuntokierroksilla ja leikkausten laaja-alaisia vaikutuksia tarpeeksi tutkimatta. Leikkauksilla on liian suuri vaikutus jo heikossa asemassa oleviin.

  • "OIKEUSKANSLERI Tuomas Pöysti moittii hallitusta sosiaaliturvan muutosten heikosta valmistelusta. Oikeuskanslerin huomautuksen mukaan Petteri Orpon (kok) hallituksen sosiaaliturvan leikkauksia käsittelevien lakiesitysten lausuntoajat olivat liian lyhyitä."

    "LISÄKSI oikeuskansleri arvioi, että sosiaaliturvaleikkausten vaikutusarvioinnit olivat puutteellisia. Ratkaisussa todetaan, että vaikutusarviot ovat olleet "ylimalkaisia". Pöysti kiinnittää huomiota myös siihen, ettei esityksissä arvioitu sosiaaliturvaleikkausten yhteisvaikutuksia."

    https://www.is.fi/politiikka/art-2000010157014.html

    "Syyskuun aikana oikeuskansleri Tuomas Pöysti on yhä uudestaan huomauttanut siitä, että sekä yksittäisten leikkausten että niiden yhteisvaikutusten arviointi on puutteellista."

    "Hallituksen lakiesitysten valmistelu ei ole ollut laadukasta, toteaa professori Anssi Keinänen Itä-Suomen yliopistosta."

    "– Ei voi olla niin, että eduskunta vasta valiokuntavaiheessa rupeaa kasaamaan yhteen kokonaisvaikutuksia. Se ei ole eduskunnan tehtävä. Kyllä sen kokonaisarvioinnin pitää valtioneuvoston puolelta tulla."

    https://yle.fi/a/74-20051644

  • "Hallituksen suunnittelemat muutokset sosiaaliturvaan vaikuttavat voimakkaasti nuoriin. Kelan laskelmien mukaan erityisen suuria vaikutukset ovat niihin nuorten ryhmiin, joissa pienituloisuus on jo ennestään yleisintä."

    https://www.kela.fi/ajankohtaista-henkiloasiakkaat/5977110/kela-laski-miten-sosiaaliturvaleikkaukset-vaikuttavat-nuoriin-koyhtyminen-yleisinta-yhden-aikuisen-talouksissa-ja-tyottomilla

  • "– Pienituloisille leikkauslista on kohtuuton lupauksista huolimatta. Esimerkiksi työttömäksi jäävältä pienituloiselta lapsiperheelliseltä voidaan leikata kuukaudessa useita satoja euroja, jopa 500 euroa."

    https://demokraatti.fi/saksta-suorat-sanat-pienituloisille-leikkauslista-on-kohtuuton-kuukaudessa-voi-lahtea-jopa-500-euroa

  • "Eri väestöryhmissä sosiaaliturvan leikkausten yhteisvaikutukset kohdistuisivat suhteellisesti voimakkaimmin työttömiin ja opiskelijoihin."

    https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010029097.html

  • "Laskelmat osoittavat hallituksen toimien lisäävän pienituloisuutta merkittävästi. Vaikutukset kohdistuvat voimakkaimmin jo valmiiksi pienituloisille väestöryhmille kuten työttömille, opiskelijoille ja muille heikommassa asemassa oleville, mikä lisää eriarvoisuutta eri väestöryhmien välillä."

    https://www.julkari.fi/handle/10024/147877

5. Hallituksen edustajat eivät saa levittää virheellistä tietoa.

Hallituksen edustajat eivät saa levittää virheellistä tietoa. Hallituksen jäsenet edustavat Suomea ja viestinnän on oltava kunnioittavaa, rehellistä ja faktoihin perustuvaa

6. Hallituksen ei tule vähentää valtion tuloja epäoikeudenmukaisilla veroalennuksilla.

Velkaantuminen on otettava vakavasti eikä hallituksen tule vähentää valtion tuloja epäoikeudenmukaisilla veroalennuksilla. Hallituksen tuloveroallennuksista hyötyvät eniten hyvätuloiset ja samalla vähätuloisilta leikataan muilla osa-alueilla. Valtion tulojen nostot eivät voi perustua vain tasaverojen nostoon.


  • "Prosentuaalisesti suurimmat kevennykset kohdistuvat kuitenkin eniten tienaaviin. Yli kymppitonnin kuussa tienaaville onkin luvassa jo yli tuhannen euron verohuojennus vuositasolla."

    https://yle.fi/a/74-20066490

    Katso Liite A tämän sivun lopussa.

Liite A: Näin paljon palkansaajan verotus kevenee arviolta ensi vuonna (https://yle.fi/a/74-20066490)